2018-09-16-23  Slovinsko

Malá ale krásna krajina.

Mám ju skoro tak rád ako miesta kde som sa narodil a prežíval väčšinu svojho života.

Vždy sa rád vraciam do Slovinska, kde sa nachádza komplexný najbohatšie vyvinutý krasový fenomén, ktorému asi rozumiem trošku viac, ako bežný turista. Okrem krasu má aj krásne hory. Júlske Alpy, okrem našich slovenských hôr sú horstvo, kam som sa najradšej a najviac vracal vo svojom živote. Triglav (2864 m) som zliezol trikrát rôznymi cestami. Milujem tento Bohom pobozkaný kút našej zemegule. Jej prírodu, ale aj ľudí tam žijúcich. Sú otvorení, priateľskí a absolútne spoľahliví.

Po niekoľkých rušných rokoch svojho života som sa opäť rozhodol vrátiť a navštíviť niekoľko krásnych lokalít. Jeseň v druhej polovici septembra, keď sa lesy odejú do krásneho farebného šatu s prevládajúcimi teplými farbami a prvé mrazíky zafarbia čučoriedky do lesklo červenej až purpurovej farby je asi najkrajší termín. Vtedy, keď už masy turistov zmiznú a počasie je celkom ustálené. Cestu som začal pripravovať ešte v zime mysliac na mojich priateľov „Elbrusákov“, no akosi, nikto z nich si v tom termíne nenašiel voľný týždeň. Napokon som našiel partnera. Martina Fratriča, s ktorým nás spája niekoľko krásnych a nezabudnuteľných dobrodružstiev v Tatrách, Alpách, Číne, či v posledných rokoch na drsných MTB trailoch. Sme rovnakého zmýšľania s veľmi podobným svetonázorom. My sme spolu vždy v pohode. A to je jedno, či svieti slnko, či je búrka, či fujavica. Vždy vieme čas vyplniť zmysluplne. Ak nie inak, tak si otvoríme fľašku excelentného vínka, štrngneme si, pozrieme si navzájom do očí a zaleje nás príjemný pocit priateľstva a spolupatričnosti. Zlé počasie, či iná nepríjemnosť nám môže byť ukradnuté. Ešte vždy to tak fungovalo a verím, že to aj vydrží.

Boli sme spolu jeden týždeň, od nedele 16. 9. do nedele 23. 9. 2018. A zažili sme toho neúrekom. Hory, jaskyne, raft aj MTB. Domov sme sa vrátili poriadne unavení, ale do prasknutia nabití zážitkami.

V tomto bloku je niekoľko obrázkov z prvých dvoch dní, ktoré sme venovali jaskyniam, asi najatraktívnejším a najnavštevovanejším lokalitám v Slovinsku. Prosím, hlavne odborníkov, aby mi prepáčili kvalitu fotiek z podzemia. Boli nafotené len z ruky a použité len svetlo prítomné v turistických jaskyniach. V Križnej jame som tiež fotil len z ruky a použil len svetlo troch čeloviek, upevnených na našich prilbách. Nepoužil som žiadny filter, blesk, ani statív!

Keď Križna jama, tak Aloz Troha, a keď Aloj Troha, tak Križna jama sa vybaví v mojej hlave.

S Alojzom sa poznáme od roku 1989. Vstup do jaskyne sa nachádza na Alojzovom súkromnom pozemku, v jeho lese. Alojz sa celý život veľmi intenzívne podieľal na prieskume a výskume v jaskyni, na jej sprístupnení a až neskutočne pedantnej ochrane celého jej fenoménu. Je typ človeka, ktorý sa ani na chvíľku nezastaví. Keď treba, tak vyrúbe stromy v svojom lese, napíli z nich dosky a foršne, až napokon si vyrobí nábytok a všetko potrebné pre svoju potrebu. Od A po Z. Čosi také v dnešnej Európe je už veľmi ojedinelé.

Križna jama je asi najkrajšia jaskyňa, ktorú som kedy navštívil. Jej známe časti sú dlhé 8 kilometrov. Nachádza sa pri dedinke Bloška Polica, kde Alojz žije a jej vody pretekajúce aj Novou Križnou sa napokon vlievajú do Cernišského jazera. Jaskyňa je sprístupnená, ale návštevníci dostanú overaly, gumové čižmy a prilby s čelovkou. Bežný návštevníci vstupujú do jej útrob len asi 500 metrov.

Najväčšie ľadovcové jazerá Slovinska.

Júlske Alpy- žiaľ počasie nám neumožnilo fotiť krásne horské panorámy.

BOBEC- Horské adrenalínové stredisko na rieke Soča.

Spät na Začiatok
Zatvoriť Zväčšiť
PRELOŽIŤ